En brevlåda.">

🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Sex anledningar att använda RSS för att få nätkoll

| | | | Lästid: 4 minuter (3673 tecken)

En brevlåda.

Alla har vi våra favoritsajter på nätet, webbplatser som vi vill hålla ett öga på eftersom de publicerar saker som vi är intresserade av eller tycker är roliga. Om det är en humorsajt, en nättidning som skriver om ditt specialintresse, en myndighet som är relevant för ditt yrkesliv spelar ingen roll för det fortsatta resonemanget.

Om du har fler än en handfull webbplatser som du verkligen vill hålla koll på får du snart problem. Lösningen är RSS – nätets brevlåda.

Anledning 1: Du har många sajter du gillar… #

Det första handlar om ren volym: Med många intressanta sajter tar det helt enkelt för lång tid att besöka dem alla för att se om något nytt har publicerats sedan du tittade sist. Hur mycket tid har du för det här?

Anledning 2: …som publicerar nytt flera gånger om dagen… #

Är det dessutom så att någon eller flera av “dina” webbplatser publicerar väldigt mycket nytt innehåll är risken stor för att en artikel som du verkligen vill läsa inte ligger på förstasidan när du tittar in. Innebär det då att du missar den?

Anledning 3: …eller nästan aldrig #

Och i andra änden av publiceringsskalan finns de riktigt intressanta webbplatserna men som ytterst sällan publicerar något nytt. Kommer du fortfarande ihåg att besöka den när det gått tre månader sedan senaste blogginlägget?

Anledning 4: Inga nyhetsbrev i inkorgen #

Med en RSS-läsare behöver du inte heller prenumerera på en massa nyhetsbrev som skickas ut via e-post. Och därmed gör du dig själv en tjänst: Din inkorg blir lättare att hantera.

Det här är RSS #

RSS är nätets motsvarighet till tidningsbudet. Istället för att behöva surfa från den ena favoritsajten till den andra kommer alla nya rubriker att levereras till dig. Samlade på ett och samma ställe, oavsett var artikeln eller blogginlägget är publicerat.

För att komma igång behöver du en RSS-läsare, som i tidningsanalogin kan jämföras med brevlådan. Utan en sån har ju tidningsbudet ingenstans att lägga tidningarna.

RSS-läsare var från början program som installerades i användarens dator. Men precis som så många andra program har de i allt större utsträckning ersatts av molntjänster. Fördelen med den utvecklingen är framför allt att det inte spelar någon roll vilken pryl du för tillfället använder. Du kan lika gärna använda dator som mobil eller pekplatta för att kolla vad som har publicerats sedan sist. Och det som du markerar som läst på ena stället blir markerat som läst på de andra också.

Den RSS-läsare som jag just nu rekommenderar är Inoreader. Men Feedbin och Feedly är också två bra alternativ.

Anledning 5: RSS jämfört med Twitter #

Många webbplatser har twitterkonton som skickar ut exakt samma rubriker som kommer i webbplatsernas RSS-flöden. Så varför inte följa favoritsajterna på Twitter istället för att skaffa en RSS-läsare?

Av den enkla anledningen att Twitter i första hand är ett realtidsmedium. Kollar du inte ditt twitterflöde precis när sajten publicerat artikeln som intresserar dig kommer du att missa rubriken. I din RSS-läsare ligger den istället och väntar tills dess att du har tid att titta.

En av anledningarna till att jag rekommenderar Inoreader är att den tjänsten gör det möjligt att prenumerera även på Twitter-konton. Perfekt om du har några konton du gillar som twittrar väldigt sällan – då kommer du inte missa vad de skriver. Men givetvis är även Twitter ett utmärkt verktyg för omvärldsbevakning.

Anledning 6: RSS jämfört med tjänster som “vet” vad du gillar #

Det finns också flera tjänster som har algoritmer som lär sig vad du läser och sen rekommenderar artiklar som du sannolikt är intresserad av. En del av dem är riktigt bra, men de kan enligt mig inte ersätta en RSS-läsare.

Anledningen är att det är du som bestämmer vad din RSS-läsare ska innehålla, inte en algoritm. Därmed kan du också vara säker på att du verkligen får se det som din favoritsajt publicerar.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]